ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ CRM (The Comprehensive Resource Mode ® )

 


Η τραυματοθεραπεία CRM (Comprehensive Resource Model) αποτελεί μια πρωτοποριακή και ολιστική θεραπευτική προσέγγιση. Η μέθοδος του CRM βοηθά το θεραπευόμενο να βιώσει επαρκή ασφάλεια, ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί εκ νέου και να απελευθερώσει τις επιδράσεις των τραυματικών του εμπειριών. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων οι θεραπευόμενοι πρέπει να μπορούν να επαναφέρουν την τραυματική εμπειρία στη μνήμη τους. Αν την ζήσουν ξανά μπορούν να την αλλάξουν. Με το μοντέλο CRM ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να δει με διαφορετική οπτική την τραυματική του εμπειρία χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να τον κατακλύζουν τα επώδυνα συναισθήματα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της, είναι ότι οι τεχνικές της ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης όχι μόνο για το τραύμα, αλλά και για κάθε είδους θεραπευτικά αιτήματα και διαταραχές. 

Μέσα από την τραυματοθεραπεία CRM ο θεραπευόμενος μαθαίνει τρόπους να υποστηρίζει συνειδητά και ενεργά τον εαυτό του για κάθε ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίζει στη ζωή του. Πρόκειται για μέθοδο Θεραπείας του Ψυχικού Τραύματος βασισμένη στη νευροβιολογία του ανθρώπινου οργανισμού η οποία επί της ουσίας επιτρέπει την επεξεργασία των τραυματικών συμβάντων και των συνδεόμενων με το τραύμα αντιδράσεων και προσφέρει το έδαφος για την αποκατάσταση και αναπλαισίωσή τους. Από μία βάση συναισθηματικής ασφάλειας, σταθερότητας και ενδυνάμωσης προοδευτικά επιτυγχάνεται η εξάλειψη του άγχους και των φοβικών αντιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τη νευροβιολογία της πρόσδεσης και της συνήχησης (και άρα επιφέροντας καθεστώς συναισθηματικής ασφάλειας και απομακρύνοντας κάθε αίσθημα μοναξιάς) και μέσω σταθερών θέσεων των ματιών το άτομο έρχεται σε επαφή με το τραυματικό βίωμα - αυτό που συνέβη αν μιλήσουμε π.χ. για παραβίαση ή απώλεια αλλά και αυτό που δε συνέβη αν πρόκειται για παραμέληση ή εγκατάλειψη – με τη βοήθεια εσωτερικών πηγών, όπως λέγονται τα αποθέματα δύναμης που υπάρχουν εντός μας.

Το CRM βασίζεται στη νευροβιολογία, στη νευροχημεία, τις αναπνοές, τη νευροπλαστικότητα  του εγκεφάλου, τη βαθιά σύνδεση με το φυσικό μας κόσμο για την επιβίωσή μας και τη σχέση με τον εαυτό μας, τη διαίσθησή μας και την ανώτερη συνείδηση. ο πόνος αλλάζει τα συναισθήματα που μένουν κάτω από την επιφάνεια, από τη στιγμή του τραύματος. Αυτό δείχνει μια εμπειρία αναντιστοιχίας όπου η νευροβιολογική σύγχυση που προκύπτει από την ενεργοποίηση του σώματος, ο ασθενής μπορεί να λέει “Ο πόνος είναι αφόρητος που δεν μπορώ να μπω μέσα σε αυτόν”  πολύ πριν από την επεξεργασία των συναισθημάτων και τελικά να συνειδητοποιεί πως , “Μόλις αντίκρισα τον πόνο και μοιάζει διαφορετικός, επέζησα και είναι υποφερτός.”

Σύμφωνα με τη δημιουργό του CRM, Lisa Schwarz υπάρχουν κάποιες αλήθειες στη ζωή μας, οι οποίες αφορούν τα εξής:

·         Τι συνέβη στη ζωή μου (π.χ. απόρριψη, απώλειες, τραυματικές εμπειρίες);

·     Τι δεν συνέβη που θα έπρεπε να έχει συμβεί (π.χ. δεν είχα τη φροντίδα που χρειαζόμουν);

·         Πώς με επηρέασε ό, τι συνέβη και ό, τι δεν συνέβη

Αυτές οι αλήθειες της ζωής, μας δημιουργούν συναισθηματικό πόνο και την εντύπωση ότι ο πόνος αυτός είναι αβάσταχτος. Για αυτό προσπαθούμε να τις αποφύγουμε υιοθετώντας συνήθως μηχανισμούς άμυνας, οι οποίοι οδηγούν σε κλινικά συμπτώματα (π.χ. κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες), δυσλειτουργικές σχέσεις (π.χ. εξάρτηση, κακοποίηση) και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. αποφυγή, καταχρήσεις).

Μέσα από τις τεχνικές της τραυματοθεραπείας CRM ο θεραπευτής βοηθά το θεραπευόμενο να ανακαλύψει και να συνδεθεί με μια ποικιλία εσωτερικών πηγών στήριξης του εαυτού του. Με τη διαδικασία αυτή ο θεραπευόμενος διαμορφώνει μια εσωτερική ασφάλεια μέσα στην οποία θα μπορέσει να τροποποιήσει και να αφομοιώσει συνειδητά τις τραυματικές και οδυνηρές αναμνήσεις του. Το αποτέλεσμα είναι η απελευθέρωση από τα δυσφορικά συναισθήματα που δημιουργούνταν γύρω από το τραύμα. Όταν ο θεραπευόμενος μπορέσει να νιώσει όλα αυτά, που με τόσο κόπο και κόστος αποφεύγει, τότε δεν χρειάζεται πια τους μηχανισμούς άμυνας που συντηρούν τα συμπτώματα του. 

Οι βασικές πηγές στήριξης που χρησιμοποιεί το CRM είναι 7 και γίνονται με συγκεκριμένο συνδυασμό, σειρά και ροή:

·         Την Συνήχηση (συντονισμός του θεραπευόμενου με εαυτό, του θεραπευτή με εαυτό και του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο)

·         Τις Δεξιότητες αναπνοής (συγκεκριμένοι τρόποι αναπνοής που βοηθούν στη ρύθμιση της έντασης και στην ανάδυση των σωματικών αισθήσεων και των πηγών στήριξης του θεραπευόμενου)

·         Τον Ιερό τόπο (δημιουργία ενός νοερού τόπου όπου ο θεραπευόμενος βιώνει σύνδεση και ασφάλεια)

·         Τα Πλέγματα (διαμόρφωση ενός νοερού δικτύου από πηγές στήριξης που επιτρέπουν στη δυσφορική αίσθηση να αναδυθεί με ασφάλεια)

·         Την Πρόσδεση (σύνδεση του ενήλικου εαυτού με τον παιδικό πληγωμένο εαυτό, η οποία αποτελεί και τον ιδανικό στόχο της θεραπείας)

·         Την Δυσφορία (η σωματική αίσθηση που συνδέεται με το τραυματικό υλικό και μας επιτρέπει να το ενεργοποιήσουμε και να το επεξεργαστούμε)

·         Τον Πυρηνικό εαυτό (επανασύνδεση με μια κατάσταση ύπαρξης που αποτελεί την απόλυτη πηγή στήριξης για την επεξεργασία του τραύματος)

Εκτός από τις πηγές χρησιμοποιείται και η Θέση ματιών ως «άγκυρα» που εξασφαλίζει την πρόσδεση του ατόμου στα αποθέματα και στις νέες θετικές αλήθειες που ανακαλύπτει κατά την επεξεργασία του τραύματος.

Ο θεραπευόμενος παραμένει συνειδητά παρών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του τραύματος και μαθαίνει μέσα από τη διαδικασία αυτή χωρίς τον κίνδυνο να επανατραυματιστεί. Επίσης εκπαιδεύεται ως προς το σκοπό και την εφαρμογή των τεχνικών του CRM, ώστε να μπορεί και ο ίδιος να χρησιμοποιεί τις πηγές στήριξης στην καθημερινή ζωή του και να αυτορρυθμίζεται. Ο θεραπευτής από την άλλη προωθεί την αυθεντική επεξεργασία και όχι την απλή εκδραμάτιση, η οποία μπορεί να επανατραυματίσει χωρίς να επιλύσει το τραύμα. Όλες οι τεχνικές του μοντέλου CRM μπορούν να ενταχθούν μέσα σε οποιαδήποτε άλλη ψυχοθεραπευτική πρακτική, αλλά και να εφαρμοστούν ως αυτόνομη προσέγγιση ανθρώπινης ίασης. Τη μέθοδο εμπνεύστηκε και συνεχίζει να εξελίσσει η Lisa Schwartz έχοντας ως αφετηρία έναν συγκερασμό προγενέστερων μεθόδων θεραπείας του τραύματος.

Η συνεδρία διεξάγεται στον καθορισμένο χώρο και χρόνο. Η εφαρμογή του μοντέλου γίνεται εφόσον έχει αρχίσει να εγκαθίσταται μία σχέση ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο, με σταδιακή εξοικείωση και εκπαίδευση του δεύτερου στις τεχνικές του μοντέλου. Οι συνεδρίες CRM μπορεί να παρεμβάλλονται ανάμεσα σε συνεδρίες κλασικής ψυχοθεραπείας, προάγουν δε την ταχύτατη εξέλιξη της θεραπείας προσφέροντας την ίδια στιγμή στο θεραπευόμενο επαρκές αίσθημα ασφάλειας και κρατήματος και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο της αποσταθεροποίησης και σύγχυσης αφού η παρέμβαση απευθύνεται και βασίζεται στο αισθητηριακό βίωμα, στο σώμα. Όταν ο θεραπευόμενος μπορέσει να νιώσει όλα αυτά, που με τόσο κόπο και κόστος αποφεύγει, τότε δεν χρειάζεται πια τους μηχανισμούς άμυνας που συντηρούν τα συμπτώματα του. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι τεχνικές του ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης όχι μόνο για το τραύμα, αλλά και για κάθε είδους θεραπευτικά αιτήματα και διαταραχές. Μέσα από το CRM ο θεραπευόμενος μαθαίνει τρόπους να υποστηρίζει συνειδητά και ενεργά τον εαυτό του για κάθε ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίζει στη ζωή του.

Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για την Lisa Schwarz, M.Ed. δημιουργός του The Comprehensive Resource Model (CRM), ™ of The Comprehensive Resource Model™: Effective therapeutic techniques for the healing of complex trauma. ) και για το CRM στην επίσημη ιστοσελίδας της https://comprehensiveresourcemodel.com/, καθώς και από την επίσημη ιστοσελίδα Τραυματοθεραπείας στην Ελλάδα https://travmatotherapeia.com/comprehensive-resource-model-crm/

Διαβάστε το άρθρο στο Newsweek για το CRM με τίτλο “Breaking through: a radical therapy for treating the untreatable victims of PTSD” https://comprehensiveresourcemodel.com/wp-content/uploads/2018/06/Newsweek-Reduced-Size.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου